Kan een OCMW de activatiekost van borgr als financiële hulp ten laste nemen?
Kort antwoord
Ja. Een OCMW kan beslissen om de activatiekost van borgr geheel of gedeeltelijk ten laste te nemen als financiële maatschappelijke hulp. Die tussenkomst past binnen de wettelijke opdracht van het OCMW om personen te ondersteunen bij hun toegang tot huisvesting. De toekenning hangt af van de individuele hulpbehoefte en de beslissing van het OCMW.
Toelichting
De organieke OCMW-wet van 8 juli 1976 biedt hiervoor de rechtsgrond. Artikel 57 omschrijft de maatschappelijke dienstverlening, terwijl artikel 60 bepaalt dat het OCMW materiële en financiële hulp in een passende vorm kan verstrekken.
De activatiekost van borgr is geen huurwaarborgbedrag, maar de eenmalige kost voor het verkrijgen van een digitale huurwaarborg. Het OCMW kan die uitgave als financiële ondersteuning beschouwen wanneer ze bijdraagt aan de toegang tot huisvesting.
Bronnen
- Laatst inhoudelijk gecontroleerd
- 16 oktober 2026